Sunday, May 29, 2011

Dandelion Flower Jelly

I picked the dandelions for the "tartinade au pissenlit" at noon in full sunshine and used only the petals.






Ingredients:
100 Dandelion Blossoms, unsprayed
500 g Water
1 / 2 Vanilla Bean, cut in half , lengthwise
Juice and Peel of 1/2 Lemon
300 g Sweetener
12 g Pectin

Method:
  • Pick dandelions and pull off all the dandelion petals
  • Bring to boil with 500 ml water and cook for 5 Min / 100 °C / Speed 2-3
  • Add lemon and vanilla and set aside covered for 24 hours
  • Strain the dandelion tea through a nut milk bag or sieve
  • Return the liquid - i had 420 g - to the TMX bowl, add sweetener and pectin until thick enough
  • Cooked for 14 Min / 100°C / Speed 2-3 / no measuring cup and 13 Min / Varoma / Speed 2 /  no measuring cup 
  • Pour into clean jar. Keep covered in Refrigerator.

I used a mixture of palm sugar and maple sugar for this recipe.






Loewenzahnbluetengelee

Die Loewenzahnblueten hab ich mittags bei strahlender Sonne gepflueckt.

Zutaten:
100 Loewenzahnblueten, ungesprueht
500 g Wasser
1 / 2 Vanilleschoete, laengs durchgeschnitten
1/2 Zitrone, Saft und Schale
300 g Suesskraft nach Wahl
12 g Pektin

Zubereitung:

  • Die Bluetenblaetter aus dem gruenen Kelch zupfen
  • Im Mixtopf mit dem Wasser aufkochen und 5 Min / 100 °C / Stufe 2-3 kochen
  • Zitrone und Vanille zugeben 
  • Umfuellen und abgedeckt fuer 24 Stunden ziehen lassen
  • Den Loewenzahntee - ergaben 420 g - durchsieben, mit Suesskraft und Pektin aufkochen und sprudelnd kochen lassen. Gelierprobe machen
  • Kochzeit war bei mir: 14 Min / 100 °C / Stufe 2-3 / ohne Messbecher und 13 Min / Varoma / Stufe 2 / ohne Messbecher
  • Heiss in Glas / Glaeser fuellen und verschliessen. Im Kuehlschrank aufbewahren.
Gesuesst mit einer Mischung aus Palm - u. Ahornzucker

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